Peyrehorade - Accous
Blijf op de hoogte en volg Jaap
19 Augustus 2012 | Frankrijk, Accous
Om 5 uur 's ochtends gaat m'n telefoon af, wakker, een sms’je van Trudy "alles geïnstalleerd", verstuurd om 21:45 de vorige avond. Sinds de tarieven in juli zijn verlaagd gaan sms’jes nu zeker per koerier en komen ze wat later aan. Slaap daarna nog maar even verder tot rond 8 uur. Dan douchen, maar helaas de deuren van de wasgelegenheid zijn nog op slot. Op de ene deur staat geopend van 7:00-22:00, op de andere geopend van 8:00-22:00. Als er zich rond kwart over 8 een rij begint te vormen besluit iemand om een sleutel te halen. Die past echter maar op één douchedeur dus duurt het nog even voordat de persoonlijke verzorging rond is. Om half 10 zit alles weer in de fietstassen en rij ik nog even naar het plaatselijke internet café voor een grande café au lait. Heb m'n fiets nog niet neergezet of het begint hard te regenen. Als ik wat berichtjes heb verstuurd en ik de koffie op heb is het gelukkig weer droog en kan ik rond 10 uur op weg. Zondagochtend, op de toch wel brede wegen is het nog rustig. In Cassaber kom ik Ruud tegen, ook op weg naar SdC, die door dit dorp heen en weer fietst op zoek naar de eerste kerk om af te slaan naar St. Pied-de-Port. Zelf rij ik via de Col de Somport, volgens het routeboek de originele route maar wel 120 km langer. Volgens mijn GPS is de afslag die Ruud zoekt nog even verder, maar dat gelooft Ruud niet, dus fiets hij nog even terug. Oké, wat jij wil, rij ik verder. Vanaf hier gaat de weg langzaam omhoog met af en toe serieuze klimmetjes. In Sauveterre-de-Béarn, een sfeervol stadje, is het tijd voor de lunch. Een broodje, een handvol druiven en een blikje tonic. Tot Oloron-Ste-Marie loopt de route langs de Gave d'Oloron en is redelijk vlak. De meeste bewolking is dan opgelost en varieert de temperatuur tussen de 25° en 30°. Eigenlijk wel prima fietsweer. Oloron-Ste-Marie betekend tevens het einde van deel II van het routeboek. Een iets te dure cola op het terras bij het kerkplein om dit te vieren. Deze stad betekend ook het vertrekpunt van de klim over de Col de Somport. Het is dan tegen tweeën en na een rondgang door de kerk, fiets ik nog maar even door tot Accous waar de eerste aardige camping is. Rond half 5 ben ik daar. Op vertoon van mijn pelgrimspas is het verblijf hier gratis. Tentje opgezet, gedoucht, fietskleren gewassen en nu, half zeven, zit ik op het terras van een nabijgelegen auberge onder het genot van een pressions Kronenbourg dit verslagje te tikken. Boven m'n hoofd verschijnen steeds meer donkere wolken dus vermoed ik dat we het vanavond niet droog houden. Morgen op weg naar Spanje, nog 1200 m te klimmen naar de hoogste top van deze route op ruim 1600 m. Hoop dan Jaca te halen. Nu nog op zoek, inderdaad in de regen, naar een eetgelegenheid en een onbeveiligd wifi puntje. Á demain.
Kilometerstand: 100 km / 2844 km.
19 Augustus 2012 - 20:53
Mariska:
Hoi Pap,
Jammer dat je vandaag regen hebt. Hier is het nog steeds bloedjeheet. Voor Jasper niet zo lekker hoor. Dus we doen maar heel rustig aan. En blijven onder de nieuwe grote parasol zitten. Volgens mij heb ik alles al in het mailtje getikt haha. Dus als je dit al wist, dan kan je het nu helemaal niet meer vergeten.
Je hebt vandaag al weer een eind gefietst. Hoefde je niet rustig aan te beginnen?
Grappig dat je met je pelgrimspas gratis op de camping mag blijven. Wie weet komen er nog weer meer mensen aan. En mag je morgen wel gewoon douchen zonder eerst in de rij te moeten staan!
Hoop dat je vanavond lekker kan slapen. Dan kan je morgen fris de bergen op! Succes.
Dikke kus
19 Augustus 2012 - 23:17
Jan Ruijter:
Beste Jaap,
Wat leuk om te lezen hoe het je op dit moment geniet van de tocht naar SdC. Veel van je verhalen en foto's komen weer terug als herinnering aan mijn fietstocht inmiddels al weer 2 jaar geleden.
Succes morgen bij de beklimming van de Summus Portus (1640 meter) en weet dat er dan een heerlijke afdaling komt naar Jacca of Canfranc. Heb je nog genoeg ruimte in je paspoort voor de stempels in Spanje? Je weet dat voor de Spanjaarden de route pas voor hun start in Spanje voor je compostella.De Canonicus Deputatus pro peregrinis snapt nog steeds niet dat er ook van over de pyreneeen gefietst kan worden.
Inmiddels is het mij gelukt om vanuit Rome naar huis te fietsen. uiteindelijk 2300 km gefietst in totaal 25 dagen, waarvan 22 gefietst en 3 rustdagen. Een mooie tocht met een pittige klim over de Alpen, en onderweg steden aangedaan als Florance, Verona en Siena. Een groot verschil gemerkt met auto verkeer in Italie en en Oostenrijk of Zwitserland. Opvallend veel kilometers kunnen fietsen op alleen maar fietspaden, wat wel erg relaxed fietsen is. Italianen kunnen je soms niet passeren, maar rijden je wel voorbij! Acht op een gegeven moment weet je hier mee om te gaan, en uiteindelijk is het belangrijk dat je zelf heel blijft.
Bij de Cruz de Ferro heb je kans dat mijn kei vanaf de dam in Amsterdam meegenomen nog ligt de blaken in de zon! Ik wens je heel veel plezier in het Spaanse gedeelte van de tocht. Zelf vond ik het een groot verschil met fietsen in Frankrijk mbt de natuur en de steden/plaatsen. ik kijk ernaar uit om te lezen wat jou ervaringen zijn. Bon Cammino. Groeten van Jan Janny Loeke en Koen.
20 Augustus 2012 - 07:16
Anja Veldman:
hoi jaap
nu weer alleen op pad na een gezellige vakantie samen met trudy
we snappen nu wat jullie met tropische hitte bedoelen het weekend was voor hier erg warm
gister bij de tour de waard gekeken maar door de warmte was het erg rustig
hopelijk wordt het voor jou niet zo super warm
dus doe maar rustig aan en doe voorzichtig
succes met de klimpartijen
groetjes gerard en anja -
20 Augustus 2012 - 21:10
Trudy:
Jammer dat je regen hebt maar misschien is dat wel beter dan brandende zon.
Er staan al weer heel wat reacties, dus iedereen weet dat je weer onderweg bent.