Accous - Puente la Reina - Reisverslag uit Puente la Reina, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu Accous - Puente la Reina - Reisverslag uit Puente la Reina, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu

Accous - Puente la Reina

Blijf op de hoogte en volg Jaap

20 Augustus 2012 | Spanje, Puente la Reina

Als ik om half acht uit m'n tentje kruip is er geen Pyrenée te zien. Loop met m'n hoofd door de wolken. Eerst maar douchen, van de 4 douches zijn er 2 stuk, geen water, 1 heeft geen licht en de laatste alleen koud water. Die neem ik dan maar nadat ik een hele grote groene krekel heb verjaagd. Hoezo gratis voor pelgrims. Om kwart voor negen is het tijd voor een petit dejeuner bij de auberge aan de overkant waar ik gisteravond ook prima heb gegeten. (Steak, frites et salat). Ook handig is de ernaast gelegen Intermarché waar ik voldoende drinken voor vandaag koop. Ondertussen zijn de meeste wolken opgelost en verschijnt er een flauw zonnetje. Prima fietsweer dacht ik zo. 25° tot 30°. Het eerste deel van de beklimming van de Col du Somport tot Undos (770 m) valt mee. Daar even pauze om wat te eten en te drinken. Vanaf hier alleen nog maar klimmen met een stijgingspercentage van 7% tot 9%. Hoe sterk is de eenzame fietser. Mij valt het niet mee. De kilometerteller komt niet verder dan 8 km/h. Na iedere 200 m klimmen beloof ik mijzelf een kwartiertje pauze om weer op adem te komen. Dat werkt, precies na 4 uur ploeteren ben ik om 13:15 op het hoogste punt (1645 m). Hier tevens de grens met Spanje. Het welkom is bijzonder, het begint gelijk hard te regenen. Citeer ik ook nog even het route boek: "Aan de Franse kant van de bergketen valt meer regen dan aan de Spaanse". De rode regenjas kan aan. Nat, glad en heel hard naar beneden, tijd om de helm op te zetten. Met een gemiddelde snelheid van boven de 50 km/h ben ik in no-time beneden. In Castiello de Jaca neem ik even een uurtje de tijd om deze bijzondere rit te overdenken. Gun ook de beentjes wat rust, hard gewerkt vandaag jongens. Ondertussen is het droog geworden, strak blauw en loopt de temperatuur op tot boven de 40°. Als ik in Jaca ben besluit ik om nog 11 km door te fietsen over de N240 naar Ste Cilia waar de eerstvolgende camping is. Raak daar nog even aan de praat met 2 Nederlandse toeristen nadat ik bij de super nog wat extra drinken heb gekocht. In Ste Cilia aangekomen blijkt de camping te zijn gesloten voor niet private gasten. Vraag bij de naastgelegen bar maar om advies. Mag er echt niet staan. Wat nu? Mij wordt aangeraden om in het eerstvolgende dorp, Puente la Reina de Jaca, maar een hostel te nemen. Goed advies blijkt later, voor 30 euro heb ik hier een prima kamer in hotel Anaya met airco, fhon en privé douche en slaap ik vannacht als een prins. Welkom in Spanje Jaap.

Kilometerstand: 85 km / 2932 km.

• 20 Augustus 2012 - 19:01

Mariska:

Hoi Pap,

Eindelijk in Spanje aangekomen! Goed hoor. Ik ben trots op je. Die koude douche van vanochtend hoort natuurlijk juist bij een echte pelgrim. Die gaan niet eens onder de douche ;-) 8 km/u is wel heel stijl dan inderdaad! Pff, maar je hebt het gehaald! Dat is toch top? Komen er nou nog meer bergen of niet? Je hoort wel dat mijn aardrijkskundige kennis niet heel top is!
    Jammer dat de camping niet open is. Maar dan kan je vanavond eindelijk weer eens in een echt bed slapen! Dat zal heerlijk zijn! Dus slaap lekker, en doe rustig aan morgen weer! Want 40 graden is wel heel erg warm. Goed veel drinken meenemen dus!

Dikke kus

• 20 Augustus 2012 - 19:59

Margriet:

Hoi Jaap,

Weer even eraan denken, dat ik jouw berichtjes ga lezen, want na 4 weken is je trip ook 4 weken uit onze gedachten geweest, maar goed nu heb ik het van de afgelopen dagen gelezen en ja ,dat is best zwaar,vooral de temperatuur, want ook wij zaten de afgelopen dagen te puffen. maar goed je hebt 4 weken redelijk rustig aan gedaan en je bent tenslotte niet voor niets een pelgrim, het moet niet te makkelijk zijn. Regen en koud water op de camping het hoort er allemaal bij. wij hebben nu 2 weken vakantie ,maar blijven fijn thuis, een warme douche en een fijn bed en vandaag met opa en oma een dagje Friesland en uit eten ,dat is ook vakantie!
    succes morgen en doe voorzichtig hoor! groetjes Loek en Margriet

• 20 Augustus 2012 - 21:02

Trudy:

He liefie
    Eindelijk wifi, dus eindelijk weer een reactie van mij.
    Wij zijn heerlijk naar de dierentuin geweest, wel warm maar heel leuk.
    Het is hier ook mooi weer maar nu 28 graden en geen 35 zoals bij jou
    Kus en geniet van je luxe kamer

• 20 Augustus 2012 - 22:27

Mamma En Pappa:

Hallo Jaap.
    Margriet heeft al verteld dat zij met ons naar Friesland zijn geweest, maar dat was dus Harlingen.
    We hadden een uitnodiging om aanwezig te zijn bij het plaatsen van de eerste struikelstenen als nagedachtenis aan de omgebrachte joden uit Harlingen.
    Het gehele verhaal vertellen we nog wel als je weer terug bent. Ik heb er ook een boekje van gekregen, omdat ik daarin ook het een en ander verteld heb over mijn herinneringen.
    Op de terugweg nog lekker gegeten en met loek en margriet een gezellige maar toch wel emotionele dag gehad.
    We hebben de verslagen gelezen en gaan deze weer aan de anderen toevoegen.
    Je verslag was weer heel interessant. Nog wel een hele klim, maar je red het wel.
    Berg op en berg af en nu ben je al in Spanje. Hopen dat het weer mee valt, niet te veel zon en niet teveel
    regen. We vinden het ook leuk al die reacties te lezen en is het steeds weer een verassing wie antwoordt.
    Het is inmiddels weer bedtijd geworden, we waren vanmorgen al vroeg op. Dus wel te rusten maar weer.
    Hopelijk voor jou weer een lekker bed en een goeie douche.
    Liefs pappa en mamma.

• 20 Augustus 2012 - 22:55

Jan Ruijter:

He Jaap, gefeliciteerd jongen een pokke eind gereden vandaag en het weer is ook heel uitzonderlijk! Je bent nu bijna bij de Vuelta dus kijk uit voor het peleton dat ze je niet op kop laten rijden hoor! Bom camino. Jan