Lumbier - Estella - Reisverslag uit Estella, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu Lumbier - Estella - Reisverslag uit Estella, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu

Lumbier - Estella

Blijf op de hoogte en volg Jaap

22 Augustus 2012 | Spanje, Estella

Nu om 17:00 op een terras in Estella met een grote cerveza voor m’n neus. Wel verdient denk ik na weer een hele warme dag.

Het wordt al weer vroeg donker, dus zonder licht lig ik er op tijd in, maar dat heeft op deze Spaanse camping niet veel zin als je naast de wasgelegenheid staat. Tot na middernacht wordt er met veel lawaai afgewassen. Ergens vlakbij staat ook nog een TV vrij hard aan. Met de gedachte dat dit waarschijnlijk de laatste camping is, val ik uiteindelijk toch in slaap en word ik pas tegen half negen wakker. Met de ervaring van gister zou ik gezien de temperatuur eigenlijk al op de fiets moeten zitten. Doe nu maar rustig aan, om kwart voor 10 is het vertrek. Fiets eerst omhoog het dorp in voor een winkel waar ik wat drinken voor vandaag wil kopen, maar helaas vind er geen. Dan maar zonder extra drinken op weg, voor de eerste 30 km heb ik 1,5 water. Moet genoeg zijn. Het landschap lijkt erg op de Dordogne, omgeploegde akkers, akkers met graanstoppels en af een toe een akker met uitgebloeide zonnebloemen. Het gaat heuvel op, heuvel af. Rond 30° en met een frisse tegenwind heel goed te doen. Fiets langs verschillende gehuchten waaronder Induráin. Citeer ik nu even een gedateerde grap uit m'n routeboek. "Hier ligt een kans om thuis te melden dat je Induráin hebt gepasseerd". Haha, lig in een deuk. Kom eigenlijk niemand tegen tot ik weer op de N234 fiets. In Campanas dan eindelijk een benzine station waar ik voor 8 euro voldoende drinken voor de komende kilometers koop. Een lange afdeling van 650 m naar 340 m brengt mij opnieuw Puente la Reina, nu als stad en niet als dorp. Hier komen verschillende wandelroutes naar Sdc samen en dat is goed te zien aan het aantal mensen met een rugzak die ik voorbij fiets. In het begin van het dorp een albergue waar ze al om één uur voor in de rij staan. Neem een uurtje pauze om dit gebeuren eens aan te zien. Vraag ook zelf maar om een stempel voor mijn pelgrimspas. Rond twee uur fiets ik weer verder, helaas zijn hier wat wegen aangepast, waar mijn GPS geen weet van heeft. Let dus ook niet goed op, met gevolg dat ik even later op de vluchtstrook van de snelweg A12 naar Logroño fiets. Maar gauw terug en dan fiets ik flink heen en weer voordat ik de juiste weg naar Mañeru heb gevonden. Ondertussen is het weer dik boven de 40°. Met af en toe 7% omhoog, valt dat mij niet mee. Toch ook wel een goed gevoel als ik een georganiseerde groep fietsers met volgwagen voorbij fiets. De meeste lopen namelijk naar boven. Uit de vlaggetjes te zien komen ze uit Mexico. Ben al wel door al m'n drinken heen, maar vind gelukkig een automaat langs de weg voor nog vier blikjes fris. Goed getimed. Hier in Estella dan de geplande stop. Bij het binnenrijden al de bewegwijzering naar de locale albergue "Anfas". Word vriendelijk ontvangen en krijg een persoonlijke rondleiding. Wel in het Spaans, maar ik geloof wel dat ik het begrijp. De slaapzaal bestaat uit 34 bedden en zo te zien zijn de meeste bedden al bezet. Ben benieuwd hoe dit vannacht bevalt. Helaas geen wifi, wel een hele trage computer. Eens kijken of ik dit verslagje elders kan publiceren anders moet ik het maar overtikken. Nu opzoek naar een tentje waar ik straks wat kan eten.

Kilometerstand: 87 km / 3087 km.

• 22 Augustus 2012 - 20:33

Simon En Jet:

Een georganiseerde groep fietsers? Ben je toch in de Vuelta beland? Doet Mexico ook mee?Wij vinden het knap hoor, zo'n 87 km fietsen in de spaanse hitte. Was er een behoorlijk kussen in de refugo?
    Groetjes! We gaan maar eens op de kaart kijken waar je precies zit. Zet 'm op, Jaap.

• 22 Augustus 2012 - 21:49

Trudy:

Goed dat je nu je eerste refugo hebt gevonden.
    Ben benieuwd of je daar een beetje kan slapen.
    Als je mensen inhaalt fiets je echt te hard hoor, doe rustig aan met die hitte.
    Kus

• 22 Augustus 2012 - 21:51

Saskia:

Goed hoor pap dat je al zover bent.
    Heel wat kilometers per dag.
    Wij doen het een stuk rustiger aan.
    Groetjes van ons alle drie

• 22 Augustus 2012 - 22:41

Mariska:

Hoi Pap,

Ik ben benieuwd hoe je slaapt vannacht met al die mensen op 1 zaal. Of hoe iedereen om jou heen slaapt natuurlijk haha. Jij bent misschien wel zo moe van al dat fietsen dat je wel lekker kan slapen.
    Zijn er geen campings meer waar je kan staan? Of is zo'n hostel veel makkelijker?
    Je moet dus meer drinken inslaan, dat is duidelijk. Fijn dat je een automaat tegenkwam onderweg, want zonder drinken kan je niet hoor! Daar is het veel te heet voor. Morgen dus maar een korter stukje fietsen anders.
    Je spreekt dus nu al net zo vloeiend Spaans als Frans? Handig hoor zo'n talenwonder. Straks is Portugees aan de beurt!
    Hoelang heb je nog in de planning om onderweg te zijn?

Kus