Estella - Nájera - Reisverslag uit Nájera, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu Estella - Nájera - Reisverslag uit Nájera, Spanje van Jaap Severein - WaarBenJij.nu

Estella - Nájera

Blijf op de hoogte en volg Jaap

23 Augustus 2012 | Spanje, Nájera

Gisteravond rond 9:15 nog even de sfeervolle stad Estalla ingelopen, blijkt dat het er om die tijd ook heel gezellig is. Om een groot plein heel veel terrassen en die zitten bijna allemaal vol. Realiseer mij echter op tijd dat om 10:00 de deur van de albergue dicht gaat. Kan dus niet zo heel lang blijven zitten. Ben op tijd terug, kan nog even douchen en dan precies op half 11 gaat het licht uit. Even wennen, paar keer wakker, maar verder heb ik goed kunnen slapen tot rond 6:15. Dan staan de eerste wandelaars op. Om 7 uur gaat het licht aan en wordt er van je verwacht dat je je bed uitkomt. Doe nog even een waarbenjij testje op de beschikbare computer en dan ben ik de laatste die om 8:15 vertrekt. Gezien de temperatuur van 20° wel een prima tijdstip om te starten. Dan een echt probleem. Als ik m'n GPS aanzet zijn alle thuis ingevoerde fietstracks verdwenen. Géén idee waarom. Beschik nu alleen nog maar over de later ingevoerde wandeltracks. En die wijken best af. Moet het vanaf nu dus alleen met het routeboek doen. Is anderen ook gelukt, lukt mij ook wel, maar toch. Het eerste deel van de etappe van vandaag loopt over de rustige N111. Begint al wel met een hele pittige klim. De rest van de dag gaat het ook behoorlijk op en neer, variërend van 450 m tot 650 m hoogte met stijgingspercentages tussen de 2% en 12%. De omgeving ziet eigenlijk best wel groen op het stuk na waar onlangs een hevige brand moet zijn geweest. Alles ziet hier zwart. Daar waren de duinbranden Schoorl niks bij. Mooie vergezichten, fijn fietsen en af en toe even een korte pauze tot in Logroño, de hoofdstad van de Rioja. Neem daar wat geld op en in de er naastgelegen panadería/charcutería is het tijd voor de lunch en bestel ik Un (oen) grande café con leche (letsje) en een lekker room croissantje dat ik gewoon aanwijs. Na deze lunchpauze, hoe kom ik de stad uit? Rij nu natuurlijk verkeerd en kom op de zeer drukke vierbaans N232 uit. Til dan maar met moeite m'n fiets over de vangrail heen en met een klein stukje "weiland"-ploeteren zit ik weer op het juiste grindpad. Onderweg zie ik tientallen, zo niet honderden wandelaars, de meesten lopen gestaag door, een enkeling loopt nu al te strompelen en vraag ik mij oprecht af waar begin je dan aan. Met een paar wandelaars raak ik in gesprek, maar die gesprekken gaan niet veel verder als waar kom je vandaan, waar ga je naar toe, hoe lang nog en succes verder. Bon Camino. Ondertussen loopt de temperatuur op 37°, niet zo heet als gister, maar vandaag geen frisse wind op kop dus eigenlijk geen verschil. Bergop naar Sotés is het zwaarste stuk voor vandaag, moet zelfs in het dorp even van de fiets af. Te warm, te steil. Daar maar even een langere pauze. Naast mij op het bankje in de schaduw een hoogbejaarde Spanjaard die van alles tegen mij verhaalt, maar helaas begrijp ik er geen bal van. Vang wel een aantal keer het woord Santiago op en roep dan maar si, si... Rond half vier dan de geplande stop in Nájera. Verschillende albergue’s om uit kiezen, maar zonder verder info lastig. Stop dan maar bij de eerste de beste en nu zit ik dus in een iets privé albergue voor 10 euro. Meerdere kamers met 5 stapelbedden per kamer. Ondertussen gedoucht, zijn de shirtjes gewassen en zit ik op een terras in het dorp m'n verslagje te tikken, uiteraard weer met een grote cerveza waar ik een grote schaal met olijven bij heb gekregen. Nu even afrekenen en opzoek naar de super voor het avondeten. Wordt vandaag een broodje ham dat ik in het park in het avondzonnetje opeet. Tot morgen, slaap lekker.

Kilometerstand: 79 km / 3166 km.

p.s. Sinds de update van de waarbenjij.nu site per 23 juli j.l. komen er géén FB en email-reminders meer als ik mijn verslagjes via mijn iPod publiceer. Foutje, bedankt, helaas!

• 23 Augustus 2012 - 07:56

Mariska:

De test is gelukt. Ik heb een mailtje gekregen :-) Lekker geslapen? Je bent wel vroeg oo!

• 23 Augustus 2012 - 09:13

Trudy:

O ik heb nig geen mail gezien maar het internet hier is ook niet geweldig

• 23 Augustus 2012 - 10:36

Ad & Angelique Handbikers Camping Pisos:

Hoi Jaap

Wij zijn weer al even terug in NL test met de handbikes en ook de eerste berg op in Spanje Alto Ibaneta 1057 m goed gelukt.
    We volgen je verslagen elke dag met veel plezier, kunnen we lezen wat ons volgend jaar te wachten staat.
    Het is wel erg warm, hoop dat het een beetje uit te houden is?

geniet er van en veel fietsplezier

Groeten Ad & Angelique

• 23 Augustus 2012 - 11:01

Sarah:

Hola Jaap!

Fijn dat we weer een reminder e-mail krijgen. Ik zat braaf te wachten op de mailtjes zodat ik weer kon lezen en toen zei Margriet van de week; heb je Jaap zijn berichten al gelezen?? Nee dus...
    Maar nu wel en het klinkt heavy. Al die bergen, bloody hot temperatuur en dan ook nog fietsen. Pffff. Ik geloof niet dat ik die sportieve genen heb. Conditie van een natte krant...
    Gisteren was Mariska met Jasper even op bezoek. Wat een mooie stoere bink. En hij kan brullen, maar ook schateren. Helemaal te gek! Wie weet fietsen jullie over 18 jaar samen (opa met zijwieltjes en elektrisch ;)....)
    X Sarah
    ps. Mag ik even nog mijn frustraties uiten over de nieuwe waarbenjij.nu. SODEMIETER OP met die reclames. Wat irritant zeg... en nee ik wil geen cheaptickets, ivoor smokkelen of een Centraal Beheer Achmea verzekering. Ik wil gewoon berichtjes lezen....

• 23 Augustus 2012 - 20:14

Simon En Jet:

Hoi Jaap, prima hoor, zo'n 79 km voor vandaag.Wat lekker dat je kan slapen in een refugo. Scheelt een hoop tijd, denk ik. En toch even iets luxer dan slapen in een tentje. Veel succes morgen en niet meer op een 4 baans snelweg terecht komen! Groetjes!

• 23 Augustus 2012 - 22:48

Mariska:

Hoi pap, vanmorgen een update via de mail, maar nu dus weer helemaal niks. Vreemd hoor. Dus nu vlak voor ik ga slapen maar even kijken en ja hoor toch een berichtje. Wat balen dat de gps het niet meer doet. Gelukkig heb je ook wegenkaarten mee. De techniek laat je wel in de steek!
    Hier vandaag geen nieuws. Had wel een foto van Jasper gestuurd. Kon je die ontvangen?
    Hoop dat je lekker slaapt. En geen snelwegen meer opzoeken!
    Kus

• 24 Augustus 2012 - 08:32

Margriet:

hoi Jaap,
    wat een gevaarlijke toeren haal je uit met je fiets op de snelweg, is het fietsen op de weg niet uitdagend genoeg? pas maar op straks haalt de politie je nog van de weg en moeten we je op komen halen!. maar goed begrijp ik het goed dat de tent niet meer opgezet wordt of rijd je daartoch nog mee achterop je fiets ?. het lijkt mij wel top als je bedje klaar staat na zo'n snoeihitte dag op de fiets.
    maar goed je toert lekker door, doe voorzichtig en proost als je aan een lekker, welverdiend biertje zit op het terras groetjes Loek en Margriet