Belorado - Estepar
Blijf op de hoogte en volg Jaap
25 Augustus 2012 | Spanje, Estépar
Word na een hele lange, hele rustige nacht pas na achten wakker. Als ik de luiken open zie ik dat het vannacht flink heeft geregend, het is weliswaar flink bewolkt maar droog. Dat blijft het de rest van de dag ook. Eerst 20° tot later 30°.
Gistermiddag eerst rond één uur op een terras het eerste deel van m'n verslagje ingetikt. Terras zit dan redelijk vol. Wat later loopt het terras leeg. Siësta. Ook weinig mensen dan meer op straat. Vervang in de loop van de middag in een paar minuten mijn gebroken spaak, zodat ik met vertrouwen verder kan fietsen. Neem ook ruim te tijd om het dorp te bekijken. Daarna even de tijd om met Trudy te chatten die ondertussen vanuit Frankrijk bij Mariska is aangekomen. Om een uur of 8 wordt het tijd om een restaurantje op te zoeken. Voor hier veel te vroeg, maar ik wil eigenlijk wel op tijd terug zijn. Kies voor het "Pelgrimsmenu". Vissoep, kip, patat, en huisgemaakte cake toe. Incl. wijn en brood voor 10 euro als ik binnen eet en 13 euro als ik buiten eet. Vraag mij niet naar het verschil, heb het niet begrepen. Ondertussen lopen alle terrassen vol, kijk m'n ogen uit. Een Spaans gekakel van jewelste. Zitten er 4 man één tafel, zijn er zeker 3 tegelijk aan het woord. En ondertussen eten ze bij de borrel zonnebloempitten. Op iedere tafel ligt wel een berg met schillen. Van de witte wijn krijg ik een fles vol, neem niet aan dat het de bedoeling is dat ik die in z'n geheel opdrink. Ook de rest van het diner verloopt ietwat chaotisch. Toch beter eerst een cultuur cursus Spanje gedaan. Overigens smaakte, behalve de wijn, verder alles uitstekend. Later op de avond geeft het plaatselijke harmonie orkest nog een uitvoering. Het is dan stampvol op het plein.
Vanmorgen om 9 uur vertrokken, maar niet voordat ik bij de plaatselijke super wat proviand voor vandaag koop. Eerst een stukje langs de drukke N120, daarna omhoog door eindeloze akkers met graanstoppels. De kleur daarvan contrasteert erg mooi bij de bewolkte lucht. Maak meerdere foto's. In de verte een hele grote regenboog. De wegen zijn uiteraard rustig, mooi fietsen. Moet twee keer makkelijk klimmen naar 1000 m. Als het wandelpad naar SdC mijn weg kruist zie ik Tonio uit Trento staan. Puur toeval. Met hem ben ik de Col du Somport op gefietst totdat, vlak bij de top, zijn crank brak. Konden ze gelukkig voor hem in Jaca vervangen. In Ibeas is het tijd voor de lunch. Bestel een grande café con leche, maar blijkbaar is mijn uitspraak van grande te grande. De koffie krijg ik in een soort van groot bierglas. Het broodje ham smaakt uitstekend. Om twee uur ben ik in Burgos. Had eerder bedacht om daar een hotelletje te nemen en vanmiddag en vanavond daar "Toeristje" te spelen, maar na wat heen en weer fietsten vind ik dat eigenlijk geen goed plan. Fiets nog wel naar de bijzonder mooie kathedraal voor een foto op het pelgrimsbankje en een stempel voor mijn pelgrimspas. Na een lange pauze met een grote appel en een liter melk is het tijd om verder te fietsen. Een kleine 20 km naar Cabia voor een camping of iets verder naar het gehucht Estepar voor een hostel. Het hostel is echter al enige tijd gesloten en dus nu in een nabijgelegen hotel met de toepasselijke naam El Peregrino.
En nu in de avondzon denk ik nog even terug aan de voorgaande nacht en moet daar nu toch ook wel om lachen. Hoe verzin je het om een vent van zeker meer dan 160 kilo in een houten stapelbed van Ikea kwaliteit te laten slapen. Geschikt voor kinderen tot 12 jaar. Achteraf nog goed dat ik boven lag, had nu wel platte Japy kunnen zijn. En een lekke band of gebroken spaak is geen pech, Geluk is als je dat je niet overkomt.
Hotel is incl. avondeten en ontbijt. Heel benieuwd wat het wordt, menukaart is in het Spaans en van de uitleg begrijp ik maar heel weinig. Verras me met: Sopa de fideos, Filete de ternera, Flan con nata en cafe con leche.
Kilometerstand: 92 km / 3323 km, volgens het routeboek nog 522 km te gaan.
Het leven is leuk, naar SdC fietsen nog leuker.
26 Augustus 2012 - 10:26
Trudy:
Ook toevallig, ik pakte net de i-pad om te kijken wat voor weer het gaat worden en ik zie je berichtje. Zelfs op zo'n grote afstand zo nauw met elkaar verbonden. Net zoals we vaak dezelde tekst intikken, grappig hoor.
Zo maar onderweg weer wifi dus ook dit verslag weer gepubliceerd, geweldig hoe dat elke keer toch weer lukt. Het wordt bij jou weer warm vandaag. Ik hoop dat het hier weer droog wordt vandaag. Je gaat als de brandweer, goed hoor. Ben benieuwd wt je vandaag weer meemaakt. Veel plezier en trappen maar weer. Kus -
26 Augustus 2012 - 10:59
Simon En Jet:
Hola Japio,
Ja, ik ben één keer in Spanje geweest en weet natuurlijk wat je hebt gegeten:
Vermicellisoep, kalfsfilet, custard met slagroom en koffie met melk toe. En...heeft het gesmaakt? Je moet in Spanje goed uitkijken wat je bestelt, want voor je het weet heb je een bord met callos, sesos of....nee, dat andere zal ik je besparen.........te vies!!!!!!! Maar je hebt vast ook een woordenboek mee, toch??? Jaap, veel succes verder!!!!! -
26 Augustus 2012 - 17:21
Mamma En Pappa:
Blij dat er vanmorgen weer bericht van je was. We hebben tot gisteravond laat gekeken maar niks hoor.
We zijn al zo gewend iedere dag een verslag te lezen en dan is het dus afwachten.
Trudy is vanmorgen op de koffie geweest en toen ze binnen kwam ontdekten we net jouw bericht.
We hebben het een en ander van jullie vakantie gehoord, best fijn allemaal.
Toch wel een beetje onwennig, nu allebei weer apart, maar het begint nu al op te schieten en is het einddoel bijna in zicht. We hebben het woordenboek erbij gehaald en weten nu wat je gegeten hebt, maar zien op het bericht van Jet en Simon dat die het ook wisten.
Maar wie weet wat je nog eens voorgezet krijgt als je de taal niet machtig bent Als je volgend jaar naar China gaat zal je toch eerst de taal moeten leren.
Vanmiddag zijn Loek en Margriet nog geweest en is zo maar de zondag weer om. Het weer hier is zon en regen,
echt Alkmaars kermisweer. Ze zullen ons daar ook niet zien, tenzij pappa nog een zak oliebollen haalt.
Dat was het weer vandaag tot het volgend bericht.
Liefs Pappa en Mamma. -
26 Augustus 2012 - 19:17
Mariska:
Hoi Pap,
Dit is weer een lang verhaal zeg. Die had ik nog niet gelezen hoor voor dat berichtje in Wordfeud. Gelukkig was het deze dag niet zo heel erg warm (relatief dan natuurlijk) dat fietst wel wat lekkerder denk?
Kreeg je voor die 10 euro ook nog een fles wijn bij het eten? Dat is niet duur haha, je had je wel kunnen bezatten. Jammer dat je geen wijn lust!
Het menu dat Jet noemt lijkt me niet heel vies. Dus ik ben benieuwd hoe je het vond. Of heb je nou toch ergens anders gegeten?
Kus